Dåben.dk

Hvem skal stå fadder?

Barnet skal have 2-5 faddere, som er vidner på, at barnet er døbt i Faderens, Sønnens og Helligåndens navn. Hvis barnets forældre dør, før det er blevet voksent, så skal fadderne drage omsorg for, at barnet oplæres i den kristne tro. Mange faddere vælger imidlertid under alle omstændigheder at påtage sig denne opgave ved. f.eks. at tage barnet med i kirke, læse op af en børnebibel, lære det nogle salmer eller på anden vis være med til at introducere barnet til kristendommen. Nogle faddere sender også en hilsen til barnet hvert år på dåbsdagen.

For at kunne stå fadder skal man være minimum 13 år og selv være døbt. Det er dog ikke usædvanligt, at venner eller familie, som ikke er døbt, bedes om at stå faddere. Det kræver så blot, at de selv bliver døbt, inden de skal stå faddere.

De fleste opfatter det som en stor ære og tillidserklæring at blive valgt som faddere

De fleste opfatter det som en stor ære og tillidserklæring at blive valgt som faddere, men det kan naturligvis også skuffe nogle, der ikke bliver valgt. Det er derfor vigtigt at tænke sig godt om, når man vælger faddere.

Den, som bærer barnet under dåben, kaldes ”gudmor” eller ”gudfar”. Denne kan evt. samtidig være fadder.

Læs også

Navnet

En snak om navne

af Mette Dansøn